Çizim yaparken kullanılacak malzemeler konusunda oldukça soru sorulmaktadır buradaki bilgiler sıkça karşılaştığım bu soruyu soran arkadaşlara yol gösterici olacağını düşünüyorum.
Kısaca karakalemde kullanılan Malzemeleri yazmak istiyorum;
KALEMLER:Aşağıda size verdiğim tablodan kalem değerlerini ,inceliyerek renk geçişlerinin nasıl sağlandığını ve hangi kalemin ne tonda renk verdiğini görebilirsiniz.
Kısaca;
9B,8B,7B,6B,5B,4B,3B Kalemler çizim ve eskiz için kullanılır.
2B,B,HB,F,H Kalemler detayların çizimi için kullanılır.
2H3H,4H,5H,6H,7H8H,9H Kalemler ise teknik çizimler için kullanılır.
Biliyorsunuz ki çizim yaparken çeşitli techizate ihtiyacımız vardır ve biz çizimimizi sıradan bir kurşun kalemle yaparsak bize istediğimiz görüntüyü vermeyecektir.Aşağıdaki tabloda kalem değerlerini ve tonlamalar arasındaki geçişleri inceleyiniz.
KAĞITLAR: Piyasada 2 tip resim kağıdı bulunmaktadır.
1 Amatör Resim Kağıdı
2 Profesyonel Resim Kağıdı
AMATÖR RESİM KAĞIDI:
Bu tür kağıtların gramaj değeri düşüktür ve genellikle öğrenciler tarafından kullanılır.Çok yaygın olarak kullanılmasının sebebi fiyatının ucuz olmasından kaynaklanmaktadır. Bu tür kağıtlarda leke değerlerinde istenilen renk koyuluğunu ve geçişlerini yapmak zordur.Sebebine gelince;kağıt esneklik açısından oldukça yumşaktır,yüzeyi silgi ile silindiği zaman çok kolaylıkla deforme olmaktadır ve yüzeyde iz kalır bu kağıtları sadece profesyonel anlamda sadece eskiz olarak faydalanmakta yarar vardır.
PROFESYONEL RESİM KAĞIDI:
Bu kağıt gurubu da kendi içinde ikiye ayrılır.Grenli ve Grensiz Kağıtlar.
Grenli Kağıtlar:
Yüzeyi dokulu kağıtlardır,fazlasıyla pütürlü bir yüzeye sahip olduğu için bu tür kağıtlarda karakalem çalışmak zordur,karakalem çalışacaksanız greni daha düşük kağıt kullanmalısınız
Grensiz Kağıtlar:
Gren değeri düşük yani pürüzsüz olan kağıtlardır bu kağıtlar karakalem çizimi için çok kullanılan kağıtlardır.Ortalama olarak 160 gramajlı kağıtlar karakalem çizimi için oldukça idealdir.
IŞIK ORTAMI:
Çalışma ortamı mümkün olduğu kadar aydınlık ve ışığın tepeden geldiği mekanlar tercih edilmeli.Işık değerleri düşükse özellikle açık değerleri kullanırken yanlış tonlamalar yapılmasına neden olur.Işık değeri çok fazla ise bu defada resim üzerinde gereksiz parlamalara neden olur.Işık değerini ortamın ve mekanın büyüklüğüne göre ayarlamanızda fayda var.Mümkünse masa lambası kullanın eğer bu mümkün değilse ortamdaki ışığı ihtiyacınıza göre değiştirin.
ÇALIŞMA ORTAMI:
Bu kişinin tercihine kalmışdır.Çalışma yöntemi olarak standart bir masa, şövale yada profosyonel sanatçıların kullandığı çizim masaları kullanılmaktadır.Seçim açısından profosyonel çizim masaları en iyi seçimdir.Bu tür masalardan birini almak isterseniz internet ortamında hobi ve sanat malzemesi satan siteleri gezmenizde fayda var.Yada özel olarak yaptırabilirsiniz.
Hangi teknikte çalışırsanız çalışın 45 derecelik bir açıyla çizmenizde fayda vardır.Çalışmanın dik konuma yakın bir seviye de tutulmasının sebebi perspektif bozulmalarını önlemek içindir.Çalışmanın özellikle desen aşamasında 45 derecelik açı önemlidir.Çizim bitirildikten sonra dokulandırma aşamasında çalışmayı yatay konuma getirmekte bir problem olmayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder